Spara till sommarnöjen

Spara till venedigresan. (Bild: hittasparkontot.se)

Spara till venedigresan. (Bild: hittasparkontot.se)

Att spara till sina sommarnöjen under övriga året är en god idé och rolig då du med gott samvete kan unna dig livets goda under semestern. Det är skönt att veta att det finns en buffert under sommarmånaderna, så att du både kan ha roligt på semestern och veta att det finns pengar i fall det oväntade skulle inträffa. I vårt fall var det en reparation på bilen som blev en oväntat stor kostnad och skulle kunna äventyra vår semesterbudget. Det är då tur att det finns lite sparade pengar att använda sig av.

Sparkonto på Avanza

För snart 2 år sedan startade jag ett sparande på Avanza. Jag har sedan länge varit kund hos en ”Storbank” men tyckte att mina sparanden där inte växte som jag önskade. Jag startade upp ett ISK (Investeringssparkonto) på Avanza. Det kostar inget och jag kunde enkelt lägga en stående överföring från mitt lönekonto hos storbanken. Sedan fick jag även köpa fonder till Investeringssparkontot, jag fick tips av Avanza vad jag skulle köpa,(köpte Spiltan Räntefond Sverige).

Du behöver inte välja Investeringssparkonto utan kan också välja något av Avanzas Sparkonton, de har räntor mellan 0,15-0,95% vilket kan jämföras med SEB enkla sparkontot 0,00% och Swedbanks e-sparkonto 0,00% samt Nordea Förmånskontot 0,00%. Det är roligare att ha sina pengar där de faktiskt växer. Avanza samarbetar med flera olika aktörer i sparande och alla aktörer innefattas av den statliga insättningsgarantin.

Spara i fasträntekonto under en längre tid

När du väljer ett så kallat fasträntekonto så är ett av kriterierna för sparande att du måste binda dina pengar på sparkontot under en längre tid. Tiden kan variera mellan ett halvår till 10 år och allt där emellan. Detta för att du ska kunna få den räntan som är satt för kontot. Räntan på fasträntekonton är ofta mycket förmånlig, och skyddas inte kontot av insättningsgarantin så är räntan ofta ännu förmånligare. Läs gärna mer om vad insättningsgarantin innebär här.

Skulle du vilja avbryta sparandet eller gör uttag under den ”låsta” tiden så tillkommer ofta en avgift eller att sparandet avslutas och att du inte längre har tillgång till den utlovade räntan.

Så sparar du till semester eller roligt upptåg

Bestäm först vad du vill ha ut av ditt sparande och vad det är du ska spara till. Jag har ett sparkonto som heter kort och gott ”Venedig” jag älskar att åka på konstbiennalen där vartannat år. Och därför lägger jag undan några hundralappar i månaden till detta ändamål.

Sedan funderar du också på om du kan låta dina pengar sitta under en längre period – kanske några år, eller om du föredrar mer lätttillgängligt och med fria uttag. Hur stort belopp du kan sätta undan varje månad kräver också sin fundering, kanske bättre att börja med ett mindre belopp om det är lite ansträngt i plånboken? Sätt också överföringen direkt efter lön så att dina sparpengar bara flyttas över till ditt sparkonto. Minimera frestelser att handla för dem.

Även två hundralappar i månaden växer till sig och blir ett sparande, det är faktiskt roligt att få känna lite stolthet över sitt sparande också. Lycka till med ditt sparande.

 

Läs mer

Kommentera eller Fråga