Så fungerar det att handla med bitcoins

hittasparkontot

Du har säkert hört talas om bitcoins, men vad är det och hur handlar man med det? Bitcoins går under benämningen krypotovaluta och är en av världens mest populära sådana. Skaparen av bitcoin heter Satoshi Nakamoto och ville med sin digitala valuta kunna göra det möjligt med direkta betalningar över internet. Betalningen skulle gå direkt mellan användare och inte ha inblandning av någon tredje part. För att bitcoin ska vara säkert så är det skyddat av krypteringar som enkelt uttryckt gör så att endast ägaren av bitcoin kan spendera den. Det går då bara att spendera 1 gång, sedan försvinner den ur ägarens ”plånbok”.

Handla med bitcoins – så fungerar det

Skulle du köpa bitcoin direkt så får du räkna med att lägga upp ganska stora summor för att bli ägare till bitcoinfiler. Det finns andra sätt att investera i bitcoinmarknaden nämligen genom trading. Genom att du spekulerar värdet på bitcoin kan du med mindre summor gå in i en tjänst där du just spekulerar på värdet. Du kan handla bitcoins genom till exempel en tredje part det kan vara Avanza genom att öppna ett ISK (Investeringssparkonto). Det passar dig bäst som ser bitcoin som en investering istället för en valuta att handla med. Det finns fler och fler nätbutiker som accepterar bitcoin som valuta.

Mer information om bitcoins

Det finns en gräns för hur många bitcoins som ska produceras och den gränsen kommer att gå vid 21 miljoner. År 2140 räknar man med att det sista blocket bitcoins ska produceras. Värdet på bitcoins styrs av att det finns efterfrågan, det innebär också att bitcoin innehar de egenskaper som karaktäriserar pengar nämligen, delbarhet, lätt att överföra och ett stabilt värde.

Kommentera eller Fråga