Insättningar, uttag och kostnader på sparkonton

Sparkonto – Vad är det?

Ett sparande gör det möjligt för dig att ha den där extra summan att använda vid olika typer av behov. Genom onlinesparande så har möjligheten öppnats upp för sparande med högre ränta och en möjlighet att faktiskt få avkastning på sitt sparande. Det som skiljer ett sparkonto från ett transaktionskonto är att sparkontot är till för insättningar och uttag av som inte är så regelbundna.

Uttag från ett sparkonto är ofta begränsat till ett visst antal eller inga förrän löptiden gått ut om det är ett bundet sparkonto. Vi återkommer om det senare i artikeln. Många av bankerna och finansinstituten som erbjuder en högre ränta på sina sparkonton kan hamna i en lägre säkerhetsrankning då de inte alltid omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Alla de banker och finansinstitut vi visar på hittasparkontot.se är godkända av Finansinspektion. De flesta sparanden är kostnadsfria och du kan alltså utan extra kostnader starta upp ett sparkonto.

Insättningar

Insättningar på ett sparkonto har generellt inga begränsningar men det kan finnas ett minsta insättningsbelopp. Bundna sparkonton med löptid har generellt minsta insättningsbelopp, du får dock inte överträda gränsen för eventuellt maxbelopp på kontot.  Ofta handlar det om en gräns för hur mycket pengar du kan sätta in på kontot, skulle du av en händelse överträda gränsen för maxbelopp så betalas beloppet tillbaka till dig.

Uttag

Konton med fast ränta och löptid har generellt ett begränsat antal uttag eller inga uttag under löptiden. Sparkonton med rörlig ränta har däremot ofta fria uttag. Skulle du avsluta ditt konto med löptid i förtid så kan det tillkomma avgift eller så tillfaller den upplupna räntan banken och inte innehavaren av kontot.

Kommentera eller Fråga