Därför ska du spara på sparkonto

Spara på sparkonto

Att skapa en buffert är för många den där grejen som de ”ska göra sen”. Många av de stora bankerna erbjuder sparkonton till låga räntor där pengarna inte växer så som de borde. Och just nu sitter stora belopp på mängder av svenskars lönekonton med väldigt låg ränta eller ingen alls.

Att börja spara och få pengarna att växa på kontot är enkelt, du vet hur stor buffert som just du behöver. En buffert kan vara till stor hjälp vid oväntade utgifter eller vid den där efterlängtade semestern. Det kan handla om en månadslön i buffert eller tre. En del vill ha en årslön i buffert. Nu finns möjligheten för dig som vill spara undan till en buffert och verkligen vill se skillnad på kontot.

Hur länge vill du spara?

Det finns olika alternativ för ett sparande, det du måste bestämma är hur länge du vill spara och vilken tillgång du vill ha till pengarna under den perioden du sparar. Väljer du ett konto med bindningstid, generellt är det bättre ränta på de konton med bindningstid så sitter pengarna på kontot under en avtalad tid.

Uttagen är ofta begränsade på sparkonton med bindningstid. Ett sparkonto med rörlig ränta har fria uttag, och dina pengar är inte låsta till kontot. Visa av bankerna och Finansinstituten som erbjuder sparkonton omfattas inte alltid av den statliga insättningsgarantin. Det ska dock framgå hos aktören om de omfattas av garantin eller ej.

Avgifter för sparande

Det kostar inget att starta ett sparkonto, de flesta sparanden är helt avgiftsfria. De kostnader som kan uppstå är om du till exempel avslutar ett konto med bindningstid i förtid. Då kan du som kontoinnehavare bli utan den upplupna räntan för kontot. Eller betala en avgift för förtida uttag om uttagen är belagda med avgift.

Kommentera eller Fråga