Att spara trots lite pengar

Sammanfattning – Spara trots lite pengar

  • Spara i början av månaden.
  • Spara en realistisk summa varje månad.
  • Gör en budget.
  • Ha ett tydligt och avgränsat mål för ditt sparande.

För många personer kan det verka orimligt att börja spara pengar. Var ska de pengarna komma ifrån kanske du undrar. Men det kanske inte är så oöverstigligt som det kanske verkar. Kan du avvara en hundralapp per månad? Ja då kan du faktiskt börja spara. Är det kanske något du kan avstå och istället sätta undan den hundralappen då är du faktiskt på god väg att kunna börja spara. Tänk på att börja realistiskt, vad är möjligt för dig att spara varje månad och börja att spara till något mindre och tydligt avgränsat mål.

Spara i början av månaden

Tänk på att du har mer pengar i början av månaden än i slutet. Det är alltså bättre att sätta undan sparpengar i början av månaden än att tro att det ska finnas kvar i slutet. Sätt ett autogiro på ditt sparkonto så går pengarna över direkt till sparkontot. Ett enkelt grepp för att kunna påbörja ett sparande som verkar omöjligt.

Spara den summa som är realistisk

Vad är realistiskt för dig att spara? Är det 50 kr eller 100 kr? Ja då är det den summan du ska spara. Ta inte vatten över huvudet, då är det lätt att börja ”nalla” på pengarna på sparkontot när det börjar tryta i kassan. Men tro heller inte för lite om ditt sparande, du kanske kan sätta undan mer än vad du tror när du ser över din ekonomi. Du kanske kan prioritera om. Men du ska vara realistisk i ditt sparande utifrån hur din ekonomiska situation ser ut. Även det mål som du sparar till.

Gör en budget

Det finns idag bra verktyg för budget som du kan koppla direkt till dina konton så du har kontroll över vad du spenderar dina pengar på. Budgetverktyg finns både som app och onlineverktyg. Det är alltså enklare nu än någonsin att ta kontroll över hur din ekonomi ser ut, du behöver inte sätta samman ett avancerat exceldokument. Genom att göra en budget så ser du hur mycket du faktiskt kan undvara i ditt sparande.

Ha ett tydligt mål med ditt sparande

Det som är målet med ditt sparande kan skifta, viktigt är att du även här är realistisk och har en tydlig avgränsad idé. Du kanske inte ska börja med det där målet som känns ouppnåeligt utan börja med det där som faktiskt är möjligt att nå till. Börja med ett litet mål som du klarar av att nå och du blir mycket mer uppmuntrad i ditt sparande.

Kommentera eller Fråga